Mărțișoare Nume românesc pentru o tradiție celebrată la începutul primăverii în martie

Mărțișoarele sunt simbolul primăverii în România şi un fel de tradiție deosebit de cunoscută și apreciată peste tot în lume. Numele Mărțișor vine de la cuvântul românesc mărțigă, care se referă la un fir cu care se legau smochinguri și obiecte similare în vremuri străvechi. Primăvara se anunţa prin această culoarea roşie pe care o purtau femeile în gât şi lacrimile de bucurie ce au zburat când anotimpul plin de lumină si frumos s-a instalat.

În prezent, Mărțișoarele au fost asociate cu darurile primite din dragoste, simbolizând strângerea veselă și atmosfera festivă ce vine la pachet cu începutul primaverii. Bijuteriile mici sub forma coroanelor ornate cu sforicele și altele de gradiniţea sunt trimise mai mult ca o amintire, o adiere calda a prieteniei, un semn veritabil ce ne spune că primavara este aproape și trebuie să fim bucuroşi pentru asta.

Acest obicei poate fi experimentat acum peste tot în lume pentru ceea ce a fost numit “Buna Primire a Primaverii”. Aceasta este un prilej special ce trebuie sărbătorit cu daruri destinate celor dragi, conchiderea unui anotimp plin de frumuseţe şi energie pozitivă. Nu contează care este vârsta ta sau pe soarta revelionului sau cum i-ai trimite, important e ceea ce simţim când le oferim sau le primim Mărțișoare.

Plimbarea de primăvară nu poate fi completă fără Mărțișoare! Această tradiție românească veche a început odată cu sosirea primului venit al primăverii și se transmite din generație în generație.

Mărțișoarele sunt un simbol al speranței și bucuriei care vine o dată cu primăvara. Tradiția spune că femeile ar trebui să dea Mărțișoare bărbaților, copiilor și chiar vecinilor. Aceste mici obiecte decorative, realizate din flori, frunze și chiar conuri sau felinare textile, mai des modulate în forma familiară a unor stele portocalii.

Mărțisorul este conexat cu luna Martie, simbolizând obiceiul de a oferi cadouri simbolice celor pe care îi iubim. De-a lungul secolelor, aceasta a devenit un element cheie în această perioadă frumoasă a anului. Celebrează intrarea în primăvară, plină de optimism pentru viitor – dar și tributul adus dragostei noastre faţtde ceilalţi.

Cu toate acestea, Mărţisorul nu se rezumã doar la oferirea unui cadou simbolic; pentru mulţi dintre noi, el ne reaminteste sã facem lucruri frumoase pentru semenii noştri şi sã ne bucurãm de semnificaţia cuvintelor „dragoste” întotdeauna!

Mărțișorul este o tradiție veche cu o istorie bogată, celebrată de generații întregi în luna martie. Vechii romani au legat această dată de festivalul Martisorium, și se credea că tradiția simbolizează schimbarea dintre iarnă și primăvară.

În România, acest costum se bucură de o mulțime de nume native; cele mai cunoscute sunt sporovaieli, tasulețe, ghiocel și jucându-se. Prima simbolizare a acestei date importante din calendarul nostru este cea referitoare la porcul, animal a cărui creștere anunța revenirea verii. Ca simbol al primaverii, Mărțișorul poate fi purtat pe corp ca un accesoriu sau oferit unei persoane speciale pentru a exprima sentimentele față de ea. Pentru a confirma simbolismul vechi al puterii și divinităţii feminine, imaginea unei fete frumoase, un simbol al curajului, speranţei și împlinirilor mult visate este adesea inclusă în Mărţişor.

Odată cu trecerea timpului şi schimbarea mentalităţii oamenilor din zilele noastre, Mǎrţişorul a cunoscut o schimbare semnificativǎ. Acesta a fost departe de propriile obiceiuri din trecut şi s-a transformat într-un simbol al generozitǎţii, dragostei şi prieteniei reciprocal-mutual benefic absent de prejudecǎţi sociale. Aceastǎ traditie poate fi vazutǎ ca un mod elegant prin care localnicii exprimǎ afecţiune faţǎ de ceilalţ. Dincolo de crezurile sau influenţele spirituale rare ale secolului trecut, Mǎrţişorul ramâne o parte importantǎ a culturii româneşti vremurilor noastre.