Mărțișoarele reprezintă o tradiție veche și foarte celebrată în România. Acestea sunt lucruri mici și frumoase compuse din două bucle extrem de delicate împletite cu un ciucuri roșu. Mărțișorul este considerat semnul primăverii, sau simbolul miracolelor ce decurg din începutul primăverii.
De secole, mărțișorul este oferit ca un dar simbolic în prima zi a lunii martie. Această practică se pare că s-a perpetuat prin anii de tranziţie ai poporului român și acum mai mult ca oricând este prilejuit ca o mică celebrare a noii strecurari prin care se fac încercări și lucrurile scapate din control revin la normalitate.
Mărțișorul poate fi găsit în diverse forme simbolizând miracole miraculoase care împachetate cu dragoste și iubire devin cuvinte pline de încredere și curaj pentru ceilalţi. Aceste obiecte vechi sunt adesea puse pe gâturi feminine, bucle sau chiar ceasuri, conducând la un imens zambet pe feţele lor. Era obiceiul sfintei maici dar si al fiicelor sa poarte aceste diminutive cercei speciale.
Totodată mărţişoarele au devenit o piesa vestimentara importanta pentru multe folcloruri cautate in Romania precum Taraf Vlah, Purtata oferita cadou si purtata vreme de o saptamana, Junilite precum si alte costume populare. Aceste obiceiuri s-au perpetut prin generatii si continua sa ramana o parte esentiala a spiritului românesc.
Obiceiurile legate de mărtisor sunt intregite fiecare an si continuam sa onoram acest obiceiu ca simbol al schimbarilor si al reinnoirii ce bruscheaza in aceasta zona aEuropeia. Prin pastrarea acestei traditii speram ca ne vom amintii cu recunostinta trecutul nostru dar si viitorul nostru.
Mărţişoarele au devenit în mod tradiţional parte a sărbătorii Mărţişorului în România. Se crede că obiectele sunt un simbol al schimbului de daruri intre doi prieteni sau iubiţi. Pentru noi, mărţişoarele sunt livrate într-un cadou bogat împletit dintr-o funda alba şi o dunga rosie încâlciţii; aceste două panglici simbolizează unitatea și dragostea, care se oferă între cei doi.
Mai poate fi găsit un ciucure ondulat agățat la capatul lui care simbolizeaza norocul și abundența care sunt aduse de anul nou. Practica datează din vremurile vechilor triburi dace care se credea că această traditie le va asigura femeilor fertilitate si barbatilor succes in luptele sale aventuroase.
În prezent, mărţişorul este considerat bucuria și un simbol al iubirii în România, simbolizand schimbul de bunatati și dorința ca anul nou sa aduca sanatate si belsug. Desigur, mărtisoarele le-au adus atat femeilor cat si barbatilor multora noroc și bucurii încă din vremuri stravechi!
Mărțișorul, denumit și cunoscut în limbajul obișnuit ca o brățară, este un obiect tradițional din România care se oferă de Sfânta Maria, în data de 1 Martie. Acesta constă din două șiruri, roșu și alb, împletite între ele formând un cerc cu un ciucuri atașat la mijloc.
Roșul, simbolizează puritatea, iar albul se referă la curăţenia sufletească. Pentru familiile tradiționale fiind o modalitate de a aduceisus fericirea și bunastarea. Integrand mai multe simboluri ca speranţa sau vitalitatea, mărţişorul considerat un element relevant al culturii românești argintice.
Oferit in general ca dar celor dragi sau prieteni, primirea acestora inseamna aducerea intimplarii norocului si un omagiu primaverii. Cuvantul mărţişor provine de la latinescul ‘Martius’ care se refera la luna Martie.
Mesajul mărţişorului este acela că primavara si bucuria vietii sunt zile bune si pozitive. El spaţiazã totodata si ideea noului început proaspat, ce ne adu ulterior noroc si fericire.