Mă numesc Tudose Mark, dar mulți dintre prietenii și clienții mei îmi spun Spoonman. Sunt un maestru meșteșugar român care se dedică specialității tradiționale de prelucrare a lemnului.
Am învățat acest meșteșug cinstit de bunicul meu și mi-au trebuit ani întregi pentru a mă familiariza cu toate vechile tehnici și secrete românești pentru prelucrarea lemnului. Acum folosesc aceste cunoștințe pentru a lucra piese unice care sunt gândite pentru a dura generații și generații fără nicio interveavanție din partea altcuiva. Folosesc numai lemnul nobil oferit de stejari, fag, salcim sau chiar paltin – raritati remarcabile oferite direct din natura. Acestea nu numai ca pun în evidență frumusețea naturii, ci ofera și ceva unic: linii croite doar de natură.
Am mare plăcere când concep un proiect nou sau redecorez o piesa veche de mobilier cu aceste materiale tradiționale româneşti. Ma bucur atunci când vezi entuziasmul clientului pentru obiectele pe care le-am construit. Astfel, pot trasmite stilul românesc mezelor mele prin detaliile pe care le adaug și prin finisajele atent lucrate folosind numai uleiuri speciale pentru lemn.
Mai mult decât ocupația evidentă pentru care mă cunosc prietenii și clienții mei, relația creeată între mine și aceștia se bazează pe meșteșugurile românești traditionale. Mă numesc Tudose Mark, dar cei care m-au cunoscut știu că sunt mai bine cunoscut sub numele “Spoonman”. De peste patru generații, familia mea a practicat arta meșteșugarului cu linguri, un meserii traditional românesc ce presupune transformarea lemnului în obiecte decorative utilitare.
Încă de la devreme am apreciat frumuseţea solidicitatea lucrului manual ce se pierde în această epoca tehnologică. Cooloarea şi parfumul lemnului din care facem lucrurile noastre sunt parţea cea mai importantă, şi pentru a le obtine facem schimb de fantasme cu pădurari locali. Cu fiecare set de linguri şi cutite româneşti pe care le obţinem. Am început sa lucrez alaturi de membri familiei mele, producand lucruri cum ar fi: spatule, linguri furculite si prajiturele.
De-a lungul carierei mele ca Spoonman, am fotografiat produsele noastre si am impartasit povestile din spatele lor pe platforme precum Facebook si Instagram – transferând toate disponibilitatile traditiilor familiilor noastre si culturii romane. Sper ca prin implicarea mea in aceasta arta urmeaza sa facem parte din cartea notelor culturale romaneşti fot scris cu migală.
Mă numesc Tudose Mark, iar cei care mă cunosc bine în mediul profesional m-au botezat Spoonman. Fac meșteșuguri românești de câteva zeci de ani, încercând să duc tradiția mai departe și să preiau abilități de la alții asupra tuturor lucrurilor pe care le fac.
În medii precum Bucureștiul sau Brașovul încă găsim artizani care pregătesc astfel de obiecte folosind materialele tradiționale și tehnicile locale, aceasta fiind o modalitate excelentă de a susţine economia locală. Din păcate, din cauza mecanizării industriilor meşteşugurile românești devin în general rareori folosite, cu toate că ele se bucură de o selecţie atentă a materialelor și rezultate artisticice prin hand made care nu pot fi egalate niciodată.
Iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le reţinem este faptul că materialele tradiţionale produse manual oferă atât durabilitate, cât şi valoare estetică. Pentru mine, este foarte important ca acest aspect al produselor tale să nu fie ignorat: sunt încântat să-mi trimit prietenii și clienţii înspre produse meşteşugite româneşti create cu mare atenţie la detalii și arta tradiţionala locala.