artizanat

Ceramica figurativa - Nicolae Diaconu - Artizanat

-site de mester popular-
artizanat romanesc

Acasa


Linguri cu povesti

Obiecte religioase

Vase si blidare

Mobilier taranesc

Decoratiuni lemn

Ceramica de cucuteni

Ceramica figurativa

Icoane pe sticla

Obiecte promotionale

Martisoare

Galerie - Sighisoara

Contact

mark.tudose@gmail.com

Phone : +40745-853109

 
 

Ceramica figurativa din Galeria de Arta Traditionala de la Sighisoara
Apreciat si contestat tot-odata pentru lucrarile unice pe care le realizeaza in lut Nicolae Diaconu reuseste sa transforme mestesgul in arta rafinata si sa inscrie pe harta un nou punct de raferinta Codlea. Lutul ca simbol primordial al tuturor miturilor facerii si festivitatii,lutul modelat si ars concretizind obiceiuri,rituri,practici cultice,inregistrind progrese ale modului de viata,cuceriri tehnice,a subliniat in toate timpurile evolutia si cuceririle civilizatorii ale omenirii.
Este o gratie a olarului lucrator pe roata,care nu se pierde,este respectul pentru bulgarele de lut pe care il framinta si il alinta in acelasi timp pina capata viata. Pentru figurine e putin altfel,se intind foi de lut pe care le lucreaza ca si cum ar lucra cu panza.
Nicolae Diaconu a lasat de-o parte uneltele indatinate ale olarului si, asemeni unui demiurg, a creat cu propiile maini o lume, prin simpla modelare a lutului.
Prin talentul sau nativ iesit din comun, prin calitatile exceptionale de plastician ceramist, prin ingeniozitate si perseverenta, Nicolae Diaconu si-a cautat, cu laudabila staruinta, si si-a gasit, dupa ani de cautari, un stil artistic propriu. Migalind de la bulgarele amorf la detaliu semnificat, el “croieste” din lut trupuri si chipuri de oameni, inzestrandu-i cu o maestrie ce tradeaza adevararta arta, cu atitudini, fizionomii si sentimente apartinand unei lumi atat de familiare din pruncie: cea a satului natal.
Expozitii in Franta, Germania, Italia, U.S.A.-Smithsonian Folklife Festival Washington D.C.1999. Premiul Fundetiei nationale pentru civilizatie rurala "Niste Tarani"editia din 2003 Festivalul International caravana Talentelor toronto 2005. Expozitia mondiala Shanghai 2010 cu lucrarea pasroritul la Romani. Festivalul international " Saptamna verde " berlin 2011 si 2012, i-au adus multe premi nationale si internationale,il recomanda ca unul dintre cei mai prestigiosi artisti ceramisti de sorginte populara, capabil sa inoveze si sa "modernizeze" arta milenara a lutului, fara a pierde pe drum farmecul inalienabil al operei de arta populara autentice.


site de artizanat traditional romanesc - ceramica figurativa