artizanat

Ceramica de cucuteni

-site de mester popular-
artizanat romanesc

Acasa


Linguri cu povesti

Obiecte religioase

Vase si blidare

Mobilier taranesc

Decoratiuni lemn

Ceramica
 • Ceramica de cucuteni
 • Pandantive din lut

 • Ceramica figurativa

  Icoane pe sticla

  Obiecte promotionale

  Martisoare

  Galerie - Sighisoara

  Contact

  mark.tudose@gmail.com

  Phone : +40745-853109

   
   

  Cucuteni este o comună din judeţul Iaşi situată la 10 km de Târgu Frumos, în vecinătatea Cotnariului, unde săpăturile efectuate între 1885 si 1910 au scos la iveală vestigii neolitice datând din anii 4000 - 3000 i.Hr şi care a dat numele celei mai importante culturi neo-eneolitice din sud-estul Europei. Mai târziu aveau să fie făcute aici încă două descoperiri importante: un tezaur de aur şi un mormânt tumular princiar ambele datând din epoca geto-dacică.
  Cultura Cucuteni era răspandită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia şi se caracteriză printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată.
  Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni şi o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanţă de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu faţa de cea de la Cucuteni.
  Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii. S-au găsit şi figuri feminine cu torsul plat, simple sau decorate cu motive geometrice. Religia comunităţilor cucuteniene presupunea rituri şi ritualuri bine definite, dominante fiind zeităţile antropomorfe feminine, legate de fertilitate şi fecunditate. Specialiştii vorbesc despre un cult al zeiţei-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Populaţia Cucuteni practica şi diferite culte solare evidenţiate mai ales prin pictură.
  Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.
  Toată ceramica cucuteniană este modelată manual, ei necunoscând roata olarului, aveau doar un tip de roată mică pentru decorat.

  Ca artist născut în Cucuteni, ceramica acestei culturi neolitice m-a fascinat în mod deosebit şi a stat multă vreme în umbra creaţiilor mele personale. Astăzi răspund provocării de a face şi vase cucuteniene. Tehnica neolitică de modelare manuală, pictare şi ardere face ca vasele create să fie unice, chiar dacă se încearcă repetarea formei şi a culorilor. Marea varietate a originalelor permite o diversitate de modele de creat, de o rară frumuseţe decorativă şi o deosebită bogăţie de semnificaţii spirituale.

  Ionela Mihuleac


  Ceramica cucuteni