mesteri populari

The Spoonman - Gandurile unui mester popular

-blog de mester popular-
artizanat romanesc

Acasa


Linguri cu povesti

Obiecte religioase

Vase de lemn

Mobilier taranesc

Decoratiuni lemn

Ceramica de cucuteni

Ceramica figurativa

Icoane pe sticla

Obiecte promotionale

Martisoare

Galerie - Sighisoara

catre obiectetraditionale.ro:

Ceramica de cucuteni

Pandantive ceramica

Cauce sculptate

Contact

mark.tudose@gmail.com

Phone : +40745-853109

Am sa incerc in acest mini-blog sa sustin si eu prin cuvinte, sfaturi si pareri arta traditionala romaneasca.

Despre tocmeala la targuri de mesteri populari

Nu voi fi niciodata de acord cu ideea de a te tocmi cu mesterul popular. Mi-aduc aminte cand am fost ultima oara la un targ si am ascultat “indemnele” unei organizatoare: Sa va tocmiti pana la ultimul banut cu mesterii! Sa obtineti cel mai bun pret! (mentionez ca in acel moment mi-am strans frumusel lingurile si am plecat acasa…)

Unii ar spune ca e corect dar am sa incerc in cele ce urmeaza sa imi exprim si eu un punct de vedere. Tocmeala e perfect valabila la targurile de negustori si nu la un targ de creatori populari. Negustorul cumpara diverse lucruri si le vinde apoi cu un adaos mai mare sau mai mic. In acest caz la mai multe “bucati” cumparate merge tocmeala… El va stii in totdeauna sa jongleze cu acel comision pe care il are pentru vinderea fiecarui obiect:

“mai lasati si Dvs de la Dvs mai las si eu de la mine”

astfel tocmitu-i gata si destul de corect.

Dar de unde pana unde sa obti cel mai bun pret, sa te tocmesti pana la ultimul banut cu mesterul care saracul abia traieste din mestesugul lui pe care te lauzi ca il susti!? Creatorul popular nu este negustor! Chiar daca unii dintre ei sunt mai instariti, sunt mai instariti pe munca lor de mesteri populari. Merita fiecare banut pe care il castiga!

Tu organizatorule sustine-l. Instruieste-ti vizitatorul care vine sa vada munca lor sa aprecieze fiecare obiect traditional romanesc la justa lui valoare. Dupa ce ca mesterul plateste si taxa de participare ca tu sa tai bilet la intrare pentru cei ce se afla acolo doar pentru ca el este prezent cu munca lui mai instigi si la tocmeala sa fi sigur ca il “incurajezi” pe mester sa lucreze mai cu drag obiecte de artizanat romanesc.

Asa omorati mestesugul, asa injositi mesterul.

Tu omule pasionat de obiecte traditionale te rog intelege ca munca mesterului popular este cinstita si din ce in ce mai rara. Respecta mesterul, repsecta-i munca, respecta traditia.

Ma intreaba unii cat costa o lingura si le spun 50… “si daca e sa cumpar doua?” le raspund fara nicio ezitare 100 de lei… Dar le spun si ca orice lingura de lemn poate fi mai ieftina sau mai scumpa in funcite de timpul si efortul acordat. Avantajul obiectului lucrat manual este acela ca poate fi deopotriva scump sau accesibil si in funcite de buzunarul fiecaruia.

A venit la mine un oarecare celebru fotograf la ultimul targ organizat de MTR (Eugen Ciocan) si a asteptat el vreo 5 minute sa apar la standul meu plouat sa afle povestile lingurilor mele. Le-am prezentat pe rand cu pasiunea ce inca nu m-a parasit. I-am spus ca lingurile costa 50 de lei dupa care superior m-a intrebat daca ar merge o bufnita cu 30... nu un leu de “fun”, nu doi ci 20 de lei vroia reducere stimabilul om de arta… Ma gandeam ca de sanatoase ce sunt bufnitele mele zboara destul de usor cu 50 de lei. Niciuna beteaga nu ar fi meritat sa mearga la el cu 30… Nu i-am spus ce gandeam ca nu aveam chef de polemici. L-am lasat sa plece cu mersul lui superior cu tot.

Tu mester popular daca ai ajuns pe site-ul meu si ai razbit cu cititul pana-aci te rog pune pretul obiectului tau traditional la justa lui valoare in functie de timpul, de efortul acordat, si de materialele folosite la realizarea lui. Invata-ti clientul sa te respecte !!!

The SpoonMan - aprilie 2010